Positieve verwachtingen voor verpakkingssector

2014 lijkt een beter jaar te worden dan 2013. Dat komt naar voren in het Monitoronderzoek Verpakken in Nederland uitgevoerd door Jaarbeurs in samenwerking met het Nederlands Verpakkingscentrum.

De resultaten

Dat de economie weer opleeft is binnen de verpakkingsindustrie goed voelbaar. In Nederland werd in 2014 4% meer aan verpakkingen uitgegeven dan in 2013. Ook nemen de investeringen in verpakkingsmachines toe. Voor 2015 zijn de verwachtingen redelijk positief en ligt de focus op innovatie, toevoegen van waarde, tegengaan van productverlies en milieu. Grote uitdaging is het dreigend tekort aan voldoende geschoold personeel.

De omzetgroei was het sterkst binnen de voedingsmiddelen- en de farmaceutische industrie. In 2013 heeft tweederde van de respondenten verpakkingsgerelateerde producten ingekocht. In de meeste gevallen gaat het daarbij om verpakkingsmaterialen. Ruim een kwart (27%) heeft geïnvesteerd in verpakkingsmachines en -lijnen. In het merendeel van de gevallen betreft het hier zowel uitbreidings- als vervangingsinvesteringen.

Het onderzoek werd 2 oktober gepresenteerd op verpakkingsbeurs Macropak te Utrecht. Het onderzoek is een coproductie van Jaarbeurs Utrecht (organisator van de Macropak) en het NVC.

Download hier het hele rapport